Mobilitat: Participació a l’Audiència Pública del Districte

El passat 23 de març algunes persones de la comissió de mobilitat vam participar de manera activa a l’Audiència Pública del Districte de Sarrià Sant Gervasi. Us deixem l’enllaç aquí.

Hem fet un recull d’algunes de les respostes que creiem que poden ser d’interès per a les famílies del DMS. Sabem que algunes de vosaltres fa temps que voleu trobar solucions a alguns d’aquests punts.

Quines mesures urgents posareu en marxa per disminuir el risc per a les persones i infants als matins i tardes a la part de plataforma única de major de Sarrià en què els cotxes sistemàticament no respecten ni la distància de seguretat ni la velocitat? (Minut 37.40)

R: Referent als problemes de seguretat que té el tram superior de Major de Sarrià, per sobre de Reina Elisenda, el districte està treballant en un seguit de mesures que s’implementaran a la tornada de les vacances de Setmana Santa (6 abril). Estan acabant de fer els últims comptatges i s’han de contractar 2 auxiliars. La Guàrdia Urbana ha fet una proposta de talls provisionals a diferents zones per impedir que els vehicles puguin utilitzar aquesta part superior del carrer gran de Sarrià com a drecera per arribar a la part superior del districte i a la plaça Borràs.

– Un dels talls és a l’entrada del Carrer de l’Avió Plus Ultra per evitar la drecera.

– L’altre es farà al carrer Major de Sarrià amb Reina Elisenda, i és on actuaran els dos auxiliars perquè permetran l’accés dels vehicles del Mercat i dels comercials que van a les zones de càrrega i descàrrega però impediran el pas al vehicle particular.

– Un tercer tall es farà a Miquel i Planes i Major de Sarrià en sentit Llobregat, de tal manera que quedarà en sentit únic i no es podrà girar a l’esquerra

– Un altre tall es farà a Major de Sarrià amb el carrer margenat.

Els horaris de talls es volen fer coincidir amb els d’entrada i sortida de les escoles (de 8 a 9 del matí i de 4 a 5 de la tarda), si després es veu que es fa necessari ampliar-lo, es pot ampliar en la mida que sigui necessari.

El projecte es vol iniciar a partir del 6 d’abril i, si no es pot perquè no s’han pogut completar els contractes i comprar els materials (tanques) per impedir el pas dels vehicles, seria el dilluns següent, i fer un període de prova fins que finalitzi el curs escolar i després fer un estudi de quin ha sigut el comportament i la incidència, els vehicles que han passat, les necessitats dels comercials a les zones de càrrega i descàrrega per poder fer una proposta definitiva de talls i de desviament de carrers a la tornada del curs escolar cap al mes de setembre. Primer faran una ruta de consultes i de reunions amb les associacions de comerciants i les escoles de l’entorn, el mercat i l’associació de veïns.

Les voreres del carrer major de Sarrià des que acaba la plataforma única fins a la ronda de dalt són tan estretes que no hi cap ni un carret de nens ni una cadira de rodes. Les famílies que pugen a peu que són moltes necessiten que s’ampliïn les voreres eliminant un carril al trànsit. Quines actuacions teniu previstes en aquest tram?

R: Totes aquestes accions que s’han dit contribuiran a fer més senzill i més fàcil el pas dels vianants. Està pendent de finalitzar la reurbanització d’aquesta part del carrer gran de Sarrià, però no està prevista de fer en aquest mandat.

Se’ns ha informat que quan hi hagi V7 articulats, el final de línia d’aquests autobusos deixarà d’estar al desert de Sarrià per estar a la Ronda. Des de l’AFA de l’escola Dolors Monserdà ens preocupa que el nostre camí escolar sigui menys segur per aquest motiu. Volem saber quina freqüència d’autobusos en horari entrada/sortida escolar arribaran fins a la porta de la nostra escola (parada final actual), quan està previst que comenci a haver V7 articulats i quin percentatge dels V7 totals representaran. (Minut 42)

R: Sobre els busos articulats del V7. El tram central del V7 sí que té la necessitat d’utilitzar busos articulats per a garantir la comoditat dels usuaris, la previsió que es dóna des de els serveis centrals de mobilitat de l’ajuntament és que el 50% d’aquests busos sí que siguin articulats, però que la resta segueixin sent convencionals. Els convencionals continuaran tenint la terminació al Passeig de Santa Eulàlia i els articulats, que no poden fer el gir faran la darrera i la primera parada de línia a les parades situades a banda i banda del carrer General Vives abans de la Plaça Borràs. On hi ha la parada de la línia H2. L’itinerari de les parades de bus fins a l’escola no té per què ser més insegura si tota la comunitat escolar té el compromís de respectar les normes de trànsit i de convivència. Des de la parada final fins a l’escola no cal baixar de la vorera, i per arribar a la primera parada de la línia sí que cal crear el pas de vianants semaforitzat. La data d’inici del funcionament dels autobusos articulats encara no la tenim, ja que estem pendents d’unes obres d’adequació de l’espai on s’ha de fer el gir i la regulació de la línia. A mesura que tinguem més informació s’anirà comunicant i fent les reunions que facin falta.

El bicibus, és una iniciativa que va néixer fa uns mesos a Vic i ara s’entendrà a més llocs, de fet ja hi ha el primer a Barcelona, i és just al barri de Les Tres Torres. Es tracta, que nenes i nens puguin anar a l’escola en bicicleta, i per poder fer això, molts pares es posen d’acord per anar junts i protegir-los.

Nosaltres volem implantar un que vagi des de la plaça Major de Sarrià, fins al Desert de Sarrià. La idea és pujar pel carrer Avió Plus Ultra fins el carrer de Margenat. Des d’aquest punt fins a la ronda de Dalt, hem d’anar per la calçada, és un tram de 400 m que es fa en menys de 3 minuts.

Hem vist que a Lleida la Guàrdia Urbana està ajudant als pares a protegir els nens. Si és possible, ens agradaria comptar amb la Guàrdia Urbana del barri per poder protegir els nens i nenes en aquest tram.

Per començar ho faríem els divendres i sortiríem a les 8:45 am. (Minut 46)

R: Celebrem la iniciativa i l’empenta d’aquesta escola per la iniciativa de mobilitat sostenible i per apropar l’alumnat per mitjans nets i no contaminants. La Guàrdia urbana no es pot comprometre per prestar un servei de vigilància regular en aquest horari per garantir la seguretat del bicibus. En aquestes hores la guàrdia urbana té molts requeriments de moltes escoles, està atenent que hi hagi la millor situació de mobilitat en els entorns escolars i fa una tasca de visió general. Si hi ha una necessitat específica per resoldre un problema concret es pot fer el requeriment a la Guàrdia urbana, però atendre totes i cadascuna en exclusiva de les iniciatives escolars per millorar la mobilitat en aquests entorns i ferla més sostenible és veritablement difícil. Reiterem l’oferiment per aquelles necessitats puntuals. En tots els convenis que s’estan fent amb moltes escoles s’apel·la a la responsabilitat.

Quines actuacions hi ha previstes per regular la contaminació a Avinguda Vallvidrera?

R: Quan està prevista l’actuació a l’escola DMS al programa Entorns Escolars de l’ajuntament?

Hi ha el projecte “Protegim les escoles” que s’està desenvolupant. Ha començat el 2020, continua el 2021 amb previsió de cada any d’aquest mandat. Hi ha una taula que va determinant quines són les escoles que entren al projecte. Per aquest 2021 el Dolors Monserdà no hi és, també cal tenir en compte l’entorn on es troba l’escola. La carretera de Vallvidrera és una carretera de la diputació, intermunicipal, i reduir la mobilitat allà és complicat. S’han fet actuacions en aquell entorn, s’ha anat posant bandes rugoses, s’ha anat fent canvis de secció als diferents carrils per intentar que la mobilitat sigui més fluida i més pacificada. Sabem que hi ha una petició de l’escola per tenir més espai de trobada a l’entrada i sortida per a pares i alumnes, s’ha traslladat als serveis de mobilitat i s’està veient per veure quina solució tècnica es troba. Més enllà d’això es posa un radar aquest 2021 a l’alçada del peu del funicular, una opció pot ser la pacificació valorant la possibilitat d’un segon radar, però això s’hauria d’estudiar.

Carrer Bonanova (entre plaça Bonanova i pl. Sarrià) i Reina Elisenda (entre pl. Sarrià i Pedralbes): està contemplat un carril bici? El barri de Sarrià és un dels barris amb més escoles d’Europa i cada cop més gent va a l’escola en bicicleta portant als seus fills i trobem que és perillosíssim amb la velocitat i el poc respecte que demostren els vehicles. Seria una meravella poder utilitzar aquests amples passeigs per anar amb bicicleta a l’escola i poder eliminar a poc a poc els cotxes al voltant de les escoles. Fa dues setmanes va morir un noi de catorze anys per culpa de la velocitat dels vehicles i divendres van atropellar a un ciclista. Fins quan hem d’esperar per fer el canvi? (Minut 52)

R: Sobre el tema dels carrils bici, compartim el diagnòstic en el fet que el nostre districte està mancat de xarxa ciclista segura. El mandat anterior es va fer un treball inicial per començar a dibuixar i preveure línies de carril bici, però no es va acabar a concretar, però sí que hi ha una idea de com hauria de ser. En situació de pandèmia, molts esforços de l’ajuntament es destinen a solucionar moltes necessitats socials que estan sorgint, però sí que malgrat això la visió és que hi pugui haver més carril bici al districte i s’està prioritzant aquest mandat el carril bici de via augusta. Per què? Per què és un carrer que travessa tot el districte, hi ha escoles i uneix molts barris. És la prioritat en la quan s’està treballant, tot i que tenen una previsió futura de carrils bici que ara mateix no hi ha els recursos per tirar-la endavant. En carrer Bonanova té problemes de velocitat, per això aquest 2021 s’instal·laran dos radars, un a l’alçada del carrer Anglí i l’altre a l’alçada del carrer Iradier.

Donades les dificultats en la mobilitat sostenible en el barri, no caldria fer un pla d’implantació de carrils bicis que connectin Sarrià amb la resta de la ciutat? Així, estudiants i adults que ja van en bici deixarien de jugar-se la vida o rebre multes (per exemple, els que baixem pel Passeig St. Joan Bosco per buscar el carril bici de Numància). També caldria un carril per la Bonanova + Passeig de Sant Gervasi, per Reina Elisenda i Avinguda Pedralbes, així com acabar la connexió del Via Augusta fins a la zona d’escoles. El barri amb més escoles de la ciutat no es pot permetre la disfunció de no tenir carrils bici. (Minut 55)

R: La intenció i prioritat pel que fa a l’extensió de carrils bici és el de via augusta. Aquest any es tirarà endavant fins al carrer Ganduxer. I també es treballarà en el projecte fins a dalt de tot de la ronda de dalt. Això encara no està pressupostat per aquest any (redacció del projecte si, execució de les obres no). És un projecte de més d’un milió d’euros i per poder complir els terminis era important fer-ho bé. L’any que ve hi haurà una nova aprovació de pressupostos a l’ajuntament i una nova distribució de recursos per tota la ciutat i es podrà anar veient el ritme d’execució de les obres.

Quines participacions estan previstes per pacificar els carrers al voltant de les escoles. Els veïns i veïnes no podem caminar per les voreres a risc de ser atropellats i els cotxes sistemàticament envaeixen les voreres, cosa que està prohibit però la guàrdia urbana no actúa. (Minut 58)

R: Pensem que l’accés al vehicle ha d’estar, no limitat però si de conscienciar i fer civisme amb tot el tema de les escoles. […] És una qüestió de civisme de les famílies que van a l’escola.

3 Comments:

  • anna / Respon

    Moltes gràcies per compartir de manera tan exhaustiva la reunió. Està clar que si es volen canviar coses les famílies ens haurem de posar les piles. I gràcies per la feina que feu.

  • Mariana / Respon

    Moltes gràcies per aquest resum tan detallat. La comissió de mobilitat està fent una gran tasca d’informació i de presa de consciència per part de tots els grups afectats. Aquests moments de reflexió segur que faran de l’entorn de l’escola un espai més segur i net

  • Mobilitat: Participació a l’Audi&e... / Respon

    […] El barri de Sarrià és un dels barris amb més escoles d’Europa i cada cop més gent va a l’escola en bicicleta portant als seus fills i trobem que és perillosíssim amb la velocitat i el poc respecte que demostren els vehicles. Donades les dificultats en la mobilitat sostenible en el barri, no caldria fer un pla d’implantació de carrils bicis que connectin Sarrià amb la resta de la ciutat?   […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

Subscriu-te al blog