3 de desembre – Dia de les persones amb diversitat

Avui 3 de Desembre és el Dia Internacional de les Persones con Discapacitat. Aquest dia té l’objectiu de promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat, així com a conscienciar sobre la seva situació en tots els aspectes de la vida.

I avui volem parlar de ciència. No de la ciència per facilitar la vida a tothom i, en especial, a persones amb discapacitat. I tampoc parlarem de científics molt coneguts amb discapacitat com a Stephen Hawking per tots ben coneguts. Avui parlarem de Wanda Díaz-Merced: l’astrofísica que escolta les estrelles.

Wanda Díaz-Merced va néixer el 1982 a Gurabo, un petit poble de Puerto Rico. Tant Diaz-Merced com a la seva germana tenien discapacitats físiques i van haver d’aprendre a superar els desafiaments que això comporta. De petita, amb la seva germana, jugava a volar per les estrelles amb una nau espacial. A la secundària va guanyar un premi de ciència que la va motivar a fer la carrera de ciències.

Díaz-Merced va perdre la vista quan tenia poc més de vint anys degut a complicacions amb la retina diabètica degenerativa i va trobar noves formes d’estudiar la radiació estel·lar sense dependre de la seva visió. Es va adonar que podia utilitzar les seves oïdes per a detectar patrons en les dades de ràdio estel·lars que potencialment podrien ser menys evidents en la representació gràfica i visual. Des de 2020, Díaz-Merced va acceptar una col·laboració simultània amb el Centre Smithsonian d’Astrofísica i la proposta de l’Observatori Gravitacional Europeu.

Però millor que parlar d’ella, el millor és escoltar-la a una xerrada TEDx on parla d’astronomia i la seva tècnica d’escoltar els estels. És espectacular.

També podeu escoltar una peça de l’àlbum musical “Project X-Ray Hydra” compost pel músic Volkmar Studtrucker en col·laboració amb l´astrofísic Gerhard Sonnert i astrofísica Wanda Díaz-Merced. Aquesta obra musical inclou nou peces musicals derivades de l’Observatori de Raigs X Chandra de la NASA interpretades com a so.

La discapacitat és diversitat de la vida que pot aportar-nos noves formes de fer i viure. En aquest cas hem descobert que podem escoltar els estels i no només veure’ls.

1 Comment:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

Subscriu-te al blog