Resum de la xerrada “Ofici de pares i autoritat”

Aquest és el resum de la xerrada “Ofici de pares i autoritat” de la psicopedagoga de l’AFA, la Cristina Regué, del passat 26 de novembre.

Recordeu que la propera xerrada serà demà, dia 10 de desembre, a les 15.15 h a la biblioteca de l’escola. Parlarà del desenvolupament de les emocions. Us convidem que hi assistiu tots, segur que serà molt interessant!

L’autoritat està més en el que fem que en el que diem, el nostre exemple és molt millor que mil discursos.

La feina dels pares és, en part, la de donar als fills les eines necessàries per enfrontar‐se al seu dia a dia. Dotar‐los d’una bona autoestima que els permeti fer front a les adversitats amb què es puguin trobar.

D’això parla també aquest interessant vídeo, Poker chips, que podeu veure si cliqueu sobre aquest enllaç.

L’ofici de pares, el podríem dividir en tres funcions:

‐ La funció protectora: és la que posa límits als nens. La que fa que hi hagi uns marcs de referència i una guia clara del que està permès o no perquè el nen se senti segur i confiat. Unes regles del joc que el faran gaudir al mateix temps que el faran sentir més segur. Conèixer les regles del joc, i els seus límits, facilita la participació i, per tant, que s’ho passi bé i sigui feliç.
‐ La funció afectiva: tocar, abraçar, escoltar… És la que ofereix un referent d’estima. S’ha d’intentar fomentar i mantenir a mesura que van creixent, tot i que hi ha èpoques en què sembli que ho necessitin menys.
‐ La funció socialitzadora: és la que fomenta i enforteix les relacions socials des de la família, els amics i, més endavant, fora del seu entorn de confort. Consisteix a anar donant llibertat i eines per tal que els nens es vagin separant dels pares i vagin fent front al món que els envolta.

Aquestes tres funcions tenen una única condició necessària i imprescindible: la d’estar, la de ser presents. La resta consisteix a intentar tenir clar el tipus d’educació i els valors que volem donar, i transmetre-ho als nostres fills i ser conseqüents a l’hora de demanar‐los certes conductes.

Com ja hem dit també és molt important el nostre exemple. Qui té autoritat és qui és un bon referent. Els nens (sobretot a primària) són plàstics a qualsevol aprenentatge. És una edat clau per inculcar certs models de conducta. Nosaltres som el seu model i el que vegin que fem, ho faran ells. Per tant, hem de procurar ser conseqüents. Demanem les coses de manera correcta, educada, no aixequem el to de veu. Hem de transmetre control i ordre. L’ordre ajuda a conviure millor i facilita l’aprenentatge.

Com a pares sovint ens preguntem com podem fer que els nostres nens facin el que els pot beneficiar i evitar el que els pot fer mal. Doncs cal que tinguem clar quines conductes no estan permeses i quines són les que volem fomentar. Les que s’han d’evitar i les que s’han de premiar. Sempre és molt més educatiu i efectiu premiar que castigar conductes. Els nens ens volen fer feliços i, per això, que els premiem/reconeixem les seves accions els motiva.

Exemples de bones conductes que podem reconèixer:

‐ Ajudar els seus germans (complicitat entre ells).
‐ Fer feines de manera autònoma.
‐ Ser sincers.
‐ Compartir les coses entre germans o amics.
‐ Demanar disculpes.
‐ Ser responsables de les seves coses.
‐ Esforçar‐se per arribar a un objectiu.

Les conductes que cal evitar són les que ens entristeixen: la falta de respecte, ignorar altres persones, la falta de consideració, els insults, pegar, parlar malament d’altres persones, etc.

Finalment, és important destacar que de tots aquests valors i conductes que volem fomentar i transmetre, en podem fer rutines que, a la llarga, es convertiran en hàbits saludables. És el que anomenaríem “pedagogia de la quotidianitat”.

Si voleu aprofundir més en el tema, segur que aquests llibres recomanats us semblaran molt interessants:

lista libros ofici de pares

** Volem agrair la col·laboració de l’Ana i la Patri –mares de P4- en aquests continguts. Queda clar que més que mai aquest blog el fem entre tots i per a tots.

7 Comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

Subscriu-te al blog