Resultats enquesta mobilitat al DMS 2020 (II)- Transport privat

Després de compartir les dades generals de l’ enquesta de mobilitat del passat mes de setembre, comencem a analitzar els casos que ens hem trobat a cadascun dels grups. Comencem compartint propostes per a les famílies que escullen el cotxe com a sistema de transport.

Hem de tenir clar que tant l’Ajuntament de Barcelona com la societat que ens envolta vol anar millorant els entorns escolars, tant en pacificació com en qualitat de l’aire. En aquesta línia, hem recollit també molts comentaris de les famílies a l’enquesta de necessitat de pacificació de la sortida de l’escola.

En línia de la nostra preocupació en aquest sentit, hem volgut compartir la següent informació:

Sabem que sou moltes les famílies que teniu necessitat d’arribar a l’escola en cotxe per motius molt diversos, però també hi ha moltes que han escollit aquesta opció per comoditat sense tenir en compte aquestes conseqüències tant de seguretat com de salut i medi ambient.

Us informem també que a les diverses reunions que hem tingut amb el districte i la guàrdia urbana hem detectat que, enlloc de voler facilitar i solucionar el problema d’aparcament de la nostra escola i el potencial projecte del “petó i adéu”, estan treballant i presentant propostes per allunyar els cotxes de l’escola i arribar a la fita del màxim del 15% de desplaçaments en vehicle privat que s’ha proposat l’Ajuntament. A la nostra escola estem entorn del 32% dels desplaçaments.

Dit això, compartim les dades sobre els desplaçaments en cotxe per codi postal:

Com podeu veure, els codis postals més comuns per als desplaçaments en cotxe són els més propers a l’escola i que poden tenir més alternatives a aquesta opció. 

Hem vist també que els cotxes que arriben a l’escola majoritàriament són amb 1 o 2 alumnes, i només en un 7.3% s’està aprofitant el cotxe. Aquesta informació planteja la possibilitat de compartir cotxes i rutes entre dues o més famílies per optimitzar els vehicles, disminuir la contaminació, descongestionar les vies i facilitar les opcions de trobar aparcament. 

Us proposem que avalueu la vostra necessitat real de l’elecció del transport privat per arribar a l’escola i fem propostes per a intentar disminuir al màxim el nombre de vehicles:

 • Busquem famílies al nostre entorn proper per compartir vehicle, no cal que siguin del nostre curs ni veïns de l’escala, només que comparteixin el trajecte.
 • Busquem famílies al nostre entorn per fer torns per acompanyar les criatures en transport públic o a peu. 
 • Podem ajudar-vos a trobar les millors rutes en transport públic, estem treballant en un document en aquest sentit. Les pròpies famílies ens podem organitzar per crear grups d’alumnes en una ruta o desde una zona concreta. En molts casos, el transport públic només és una mica més llarg i les criatures gaudeixen parlant amb els companys i companyes.
 • Hi ha zona verda i d’aparcament de pagament a menys de 10 minuts de l’escola, no cal deixar el cotxe a la porta. Moltes de nosaltres anem amb prou temps per aparcar i podem aparcar una mica més lluny. 
  • A part de les places d’aparcament a la zona verda, que pot ser no són suficients, tenim els aparcaments de l’Institut Químic de Sarrià i del NN Via Augusta 349.
 • L’escola ofereix servei de Acollida i Ludoteca, a aquesta franja horària és molt més fàcil trobar aparcament i ajuda a pacificar l’entrada i la sortida.

I afegim:

 • Anar en vehicle privat és més car que anar en transport públic, també en emissió de gasos de combustió.
 • Quan anem en transport públic o a peu, no només ajudem a pacificar l’entorn sino que ajudem als nostres fills i filles per saber moure’s per la ciutat de manera sostenible, així quan vagin a l’institut ja estaran preparades per anar-hi soles.

Aprofitem per deixar-vos aquesta informació de l’Ajuntament de Barcelona sobre el programa protegim les escoles i com han d’anar modificant-se els entorns escolars. 

Si us voleu animar a participar a la comissió, encara que només sigui de manera puntual, per millorar el vostre camí per anar a l’escola, podeu contactar amb nosaltres a través del correu mobilitat@familiesdms.cat.

Comissió de mobilitat

4 Comments:

 • anna / Respon

  Moltes gràcies a la comissió de transport per compartir la documentació i la feinada que això implica i procurar millorar l’entorn escolar.

  Endavant!!!!!

 • Anna / Respon

  Perdó volia dir comissió de mobilitat.
  🙂

 • Raquel / Respon

  Moltes gràcies per recollir tota la informació. Ho tindrem en compte. Dues observacions però, la primera, ja fa temps que hi havia “el camí escolar” per pujar a l’escola i no sé per què va desaparèixer (bé sí que ho sé….), que té a veure amb el que vosaltres proposeu: Busquem famílies al nostre entorn per fer torns per acompanyar les criatures en transport públic o a peu.
  La segona observació seria demanar si seria possible parlar amb l’Ajuntament perquè incorporin almenys un bus del barri 130 entre la franja de les 8.20 i 9 h del matí. És un bus molt demandat i fa molt de servei al barri i en aquella franja només en passen dos. Això l’Ajuntament ho ha de saber, segur.
  Gràcies de nou!

  • Mobilitat / Respon

   Moltes gràcies Raquel pels teus comentaris.
   En un futur post compartirem tant l’estat del “camí escolar” (projecte cancel.lat per l’Ajuntament però que estem treballant directament desde les AFA del districte) i el “Pedibús” (famílies que s’agrupen per fer la ruta juntes).
   Respecte a la millora del 130, la tenim incorporada a la llista d’accions i reclamacions a fer, ens calen mans. Ja fa temps que es va demanar i properament es tornarà a fer conjuntament amb el Tàber i el Costa per tenir més força.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

Subscriu-te al blog