L’Eli, l’ànima de la biblioteca

L’Elisenda Nicolau, l’Eli, és la bibliotecària de l’escola. I l’és des de fa cinc anys quan va agafar el relleu de la mestra Ana Villareal que es jubilava. Tot i que l’Eli és mestra d’educació infantil, a l’escola treballa unes hores com a educadora especial (a banda d’ocupar-se de la biblioteca). Tot i que mai abans havia estat envoltada de tants llibres, ara diu que aquesta feina se l’estima. I molt. I es nota quan ho explica. De fet, no es cansa d’insistir en la importància que els nens estimin la lectura des de ben petits.

Eli bibliotecaria

Com s’aconsegueix motivar els nens i les nenes en la lectura?

Deixant que triïn el que més els agrada. Cadascú té les seves preferències.

Els àlbums il·lustrats -amb poc text- són un bon inici per als més petits ja que sovint els podem mirar sols.

En el cas dels més grans, un llibre feixuc pot fer-los enrere. Hi ha qui comença amb els còmics o les col·leccions més comercials (com ara les de Jerónimo Stilton o Agatha Mistery) i així descobreixen el plaer de la lectura. Des de la biblioteca, jo els animo que llegeixin qualsevol cosa que els motivi. No s’ha de menysprear cap tipus de lectura.

Quina selecció de llibres trobem a la biblioteca?

Intentem que hi hagi de tot, però no pel fet de tenir-hi més llibres es converteix en una biblioteca millor.

Cal tenir una selecció acurada: menys llibres, però de bona qualitat.

Si un llibre no té sortida, està ocupant un espai molt necessari als prestatges. Calen edicions actualitzades, que són més amenes de llegir. Per Sant Jordi, l’AFA va fer una aportació de grans clàssics adaptats molt més atractius pels nens i les nenes que les versions més antigues. El fons s’ha de revisar contínuament perquè no quedi obsolet. Ara volem donar un empenta als llibres en anglès, per això, els reubicarem perquè siguin més accessibles a la biblioteca i en comprarem de nous. També volem ampliar el fons d’àlbums il·lustrats i els llibres de coneixement.

Si voleu anar a la biblioteca i conèixer l’Eli personalment, la trobareu cada tarda de dilluns a dijous, de 16.30 h a 17.45 h. A l’espai de migdia, també hi és per atendre els nens i les nenes de l’escola. I, a banda, l’Eli es queda dues hores més a la setmana per fer el manteniment de la biblioteca. L’AFA es fa càrrec de les hores de la tarda i de les dues hores extres setmanals (amb un pressupost aquest curs escolar de 6.250 €).

A partir d’ara, cada mes l’Eli farà en aquest blog un recomanació de llibres. Seran els mateixos que trobareu exposats a la taula de fora de la biblioteca. Us animem a llegir-los!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

Subscriu-te al blog