La castanyera i Halloween conviuen a la biblioteca

La biblioteca de l’escola és molt oberta de ment i no entra en el debat de Halloween sí, Halloween no… si s’ha de tancar la porta a les tradicions estrangeres per no perdre les nostres… ni res de tot això. Qualsevol excusa és bona per llegir, surtin castanyes i moniatos, carabasses il·luminades, panellets o nens que demanen caramels a canvi de fer algun truc o bruixes. Si les històries són emocionants, endavant! A llegir s’ha dit! Per això, aquests dies al passadís de la biblioteca conviuen llibres de la Castanyada i Halloween. I els nens poden escollir seure al costat de la castanyera o entre les teranyines. I entre una i altres, trobaran El castanyer, de Fátima de la Jara i Gerardo Domínguez, un llibre fet a base de pictogrames (que són dibuixos que representen una idea) i, al final del llibre, s’hi inclou un glossari on s’explica el significat dels pictogrames utilitzats;  Anem de festa, de Lola Casals i amb les il·lustracions de Carmen Queralt, un àlbum que es divideix en petits poemes que ens permeten seguir el curs de l’any a través de la celebració de festes; Barcelona emociona, festes i tradicions (en català, castellà i anglès), amb text de T. Gibert i fotografies d’O. Mola en què es detalla el conjunt de festes que se celebren cada any a Barcelona; i Els mesos de l’any, amb text de Laura Espot, David Montserrat, Elisabeth Tort i amb les il·lustracions de Roser Calafell, que és una selecció de dites, refranys, poemes i cançons relacionats amb els mesos de l’any.

img_7754

A la paradeta, també hi trobem els clàssics llibres que parlen de la figura de la castanyera, com ara La castanyera, de l’editorial Combel, amb il·lustracions de Maria Rius; i La castanyera, de l’editorial Estrella Polar, un conte per gaudir de la popular rondalla de la castanyera, fet amb les il·lustracions de Cristina Losantos.

img_7753

I en el racó de Halloween trobareu uns quants llibres dedicats a la por i la tradició del dia de Tots Sants als Estats Units, com per exemple Susy la nena nord-americanaEl gran llibre de la por i Jo sóc dels Estats Units d’Amèrica.

Perquè… sabíeu que el Halloween no és pas una tradició catalana? A Catalunya celebrem la Castanyada, i mengem castanyes torrades, moniatos i panellets. Però, als Estats Units, al Regne Unit, a Irlanda i alguns països de Sud-Amèrica celebren el Halloween que consisteix a buidar carabasses per espantar els fantasmes i els nens i les nenes que es passegen pel barri disfressats demanant caramels a totes les cases mentre reciten aquest rodolí: “trick or treat, give me something to eat!”.

img_7751

I vosaltres, què penseu de les tradicions de fora?

Bona Castanyada!!!

1 Comment:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

Subscriu-te al blog