La Biblioteca ens recomana… llibres sobre la llum i el sòl

Aquest dies les escoles de Catalunya celebren la Setmana de la Ciència, una iniciativa del Departament d’Ensenyament, conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Els protagonistes d’enguany són la llum i el sòl, coincidint que el 2015 és l’Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum i també l’Any Internacional dels Sòls. Tot seguit, us expliquem el perquè.

Les Nacions Unides han declarat el 2015 com l’Any Internacional dels Sòls. S’estima que un terç de tots els sòls del món està degradat o en procés de degradació i, si no s’adopten canvis, la superfície mundial de terra cultivable i productiva per persona el 2050 equivaldrà només a una quarta part del nivell de l’any 1960. Buff!

A més, l’ONU també ha declarat el 2015 com l’Any Internacional de la Llum per reconèixer la importància de visibilitzar com les tecnologies basades en la llum col·laboren en el desenvolupament sostenible i aporten solucions als reptes globals en energia, educació, agricultura i salut. La llum juga un paper clau en la nostra vida quotidiana i té un gran impacte en totes les àrees, des de la salut a les comunicacions, l’agricultura, etc.

I com aprenem tot això? Doncs com sempre… llegint! A l’escola tenim un pila de llibres sobre llum i sòls que ja estan exposats a la taula de la biblioteca. Com sempre, n’hi ha per a tots els cicles. Salvem la Terra, n’és un d’aquests. És una guia visual del canvi climàtic per entendre què li està passant al planeta i quins petits gestos poden fer els nens (i els grans també, eh!) per evitar-ho.

ciencia1

La Terra, de Combel Editorial estimula els primers lectors a descobrir la ciència tot jugant i experimentant. Semblant és Què és la Terra?,de l’editorial Cruïlla. Es tracta d’un llibre per mirar, per llegir, però també per tocar, manipular, transformar i explorar. Un llibre per seguir, pas a pas, la història de la Terra, el clima, la població, els relleus… Inclou cartes de navegació, fotografies satèl·lit, els instruments i els materials que han utilitzat al llarg dels segles els científics per estudiar el nostre planeta.

ciencia3ciencia2

 

 

 

 

 

 

 

Un altre és Mare Terra, de la Galera, que de ben segur deixarà els més petits bocabadats: inclou fotografies d’un volcà que escup lava ardent, un iceberg gegant que es desplaça lentament a la deriva o un llac enmig del desert! Meravelles de la mare Terra!

ciencia4

A més, durant aquests dies a l’escola també es treballaran aquests temes. Tant a les aules d’infantil com a les de primària es faran activitats al voltant de la llum natural i el nostre planeta (el Sol, els eclipsis, l’arc de Sant Martí, el dia i la nit, les ombres…), la llum artificial (la llum en la tecnologia, la ciència òptica (lents, lupes, microscopis, binocles…), i la llum en l’art (els colors…).

Si us interessa aquest tema, passeu pel taulell de la biblioteca i feu un cop d’ull als llibres. Penseu que s’hi estaran un parell de setmanes exposats. Després, com sempre, els podreu agafar en préstec.

Que els llibres us il·luminin el camí!!!

ciencia

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

Subscriu-te al blog