La biblioteca ens recomana… llibres sobre el Nadal

Els llibres sobre les festes de Nadal han envaït aquests dies la taula de la biblioteca, i n’hi ha d’aventures fins i tot!

IMG_0646

Les recomanacions comencen amb els més clàssics, com Els Pastorets, de l’editorial La Galera. Es tracta d’una adaptació d’Oriol Izquierdo sobre el relat popular. Un altre dels contes recomanats explica la història de Maria i Josep. Tots dos havien de fer un viatge molt llarg per arribar fins a la ciutat de Betlem… i el que va passar després ho podem llegir a Un nen nascut a Betlem, de Liesbet Slegers. Un text senzill i clar per explicar als més petits el naixement del nen Jesús.

pastorets

La notícia ha arribat: en una establia ha nascut el nen Jesús. Tothom s’hi encamina: els pastorets, la bugadera, el moliner…… Però el fill triganer té un problema ben gros. Què li deu passar? El Caganer -també de l’editorial La Galera- ens porta un dels personatges més divertits del pessebre. I un altre protagonista de les festes és el Tió. A La llegenda del Tió de Nadal, Teodor Garriga parla d’un roure majestuós que vivia en un bosc immens.  La quietud i la serenitat regnaven sempre al seu voltant però… ai! Una nit una bruixa va llançar-li un malefici que el va convertir en… un tió de Nadal.

caganer

El Fumera és el volum sobre el Nadal de la col·lecció “Folklore” de l’editorial Salvatella. Són llibres adequats per conèixer la nostra cultura popular i les matèries relacionades amb l’entorn social del nen a través dels refranys, les frases fetes, les cançons i els poemes que acompanyen el relat, amb lletra cursiva. Al final del llibre hi ha un text adequat per treballar amb el nen el contingut del conte.

Semblant és Nadal, amb il·lustracions de Roser Capdevila, de la col·lecció “Els dies diferents”. És un llibre sense paraules per deixar als més petits la llibertat de trobar les seves a través de les imatges. A la plaça d’una petita ciutat, els nens descobreixen el que passa per Nadal. Entren a una casa, a principis de desembre, que comencen a decorar, fan el pessebre amb l’emoció de retrobar les figures, guarneixen l’arbre… A l’escola es preparen nadales, al carrer, el carter recull les felicitacions de Nadal i tothom va amunt i avall.

L’aventura de les festes la trobem a És Nadal, Stilton. Geronimo Stilton, el ratolí periodista de l’illa de Ratalona és a punt per al sopar de la nit de Nadal, amb la família. Però la festa no surt com tothom esperava. Ha de recollir cent mil formatgets de xocolata, un camió immens li passa per damunt de la cua i, fins i tot, se li incendia la casa. Però molts rosegadors l’ajuden a sortir-se’n.

stilton

A la taula de la biblioteca també trobem propostes musicals. Una és el Cançoner de Nadal, un recull d’algunes de les cançons populars de Nadal més conegudes i estimades per petits i grans, acompanyades de les divertides il·lustracions de Cristina Losantos. Una altra és Les dotze van tocant, de Francesca Crespi, també un cançoner nadalenc, però aquest en versió pop-up, que presenta d’una forma molt atractiva cinc de les nadales més conegudes. Tres són internacionals i les altres dues són tradicionals catalanes.

cançoner de nadal

Dotze van tocant

Recordeu, per Nadal… la música i els llibres són grans regals!

Molt bones festes i bona entrada de l’any nou!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

Subscriu-te al blog