Eleccions al Consell Escolar: Entrevista a la Jordina Casademunt i la Patricia Vallés, dues mares amb experiència al Consell Escolar.

Dimarts 4 de novembre va començar el procés electoral per a la renovació parcial del Consell Escolar de conformitat amb la circular que va fer arribar l’escola a les famílies. Aquest procés es fa cada dos anys, i és aleshores quan es constitueix el nou Consell Escolar de l’escola per a dos anys més. Lúltim dia per presentar candidatures és demà dia 21 de novembre.

Aquest curs s’han de renovar tres representats del sector “mestres” i dos del sector “famílies”. Els nous representants han de substituir a finals d’any la Patricia Vallés i la Jordina Casademunt. La Patrícia és mare d’una nena que fa 1r i té dos fills més que ja han deixat la nostra escola perquè estan fent l’ESO.

Patricia

Patricia Vallés

La Jordina també és mare d’un nen de 1r i d’un altre que ha entrat aquest any a P3. Totes dues ens han explicat la seva experiència com a membres del Consell Escolar.

Jordina petit

Jordina Casademunt

Quan vau entrar a formar part del Consell i per què?

Jordina: Vaig entrar el desembre de 2013. Vaig quedar la primera de la llista d’espera en les eleccions anteriors i, quan un pare del Consell escolar va deixar el càrrec, hi vaig entrar jo. El motiu de presentar-m’hi era clar: tenia ganes de participar més activament a l’escola i conèixer de més a prop el seu funcionament.

Patricia: Jo hi vaig entrar fa quatre anys.

Quines eren les vostres propostes com a candidates?

J: Jo volia afavorir un canal de comunicació proper, actiu i resolutiu entre el Consell i les famílies i al mateix temps fer arribar les inquietuds dels pares i les mares per millorar l’escola. He de dir que m’ha ajudat molt poder col·laborar amb la Junta de l’AFA. Tot i que en Jaume Gómez -el representant de la Junta- està en aquests moments en el Consell, crec que és fonamental que la resta del sector de les famílies del Consell Escolar estiguem de manera contínua en contacte amb la Junta de l’AFA. Si fem pinya, sumem!

P: No recordo haver comunicat una proposta concreta de candidatura tot i que tenia clar que volia treballar per introduir a l’escola la pràctica del ioga i oferir eines per a la gestió de les emocions. Per això he treballat per incloure els tallers de ioga a tots els cursos. L’escola és molt conscient d’aquesta necessitat i, per això, tant a 1r com a 2n s’estan fent tallers de ioga al migdia.

Heu aconseguit tirar-les endavant?

J: Entre tots els pares i mares del Consell Escolar hem aconseguit alguns canvis favorables gràcies al fet que hem estat molt units i hem treballat bastant aquest darrer any. Per exemple, hem proposat fer un canvi en el menjador escolar que s’adaptés al projecte d’Escola verda i amb l’objectiu també d’incrementar la qualitat i el percentatge de producte ecològic i que els menús fossin més digestius per als nens i les nenes. Sabem que aquest canvi no serà fàcil i que els inicis són complicats, però també sabem que tots els canvis comporten un  procés d’adaptació. S’ha de dir que, sense el suport de l’escola aquest pas no hauria estat possible.

P: Penso igual que la Jordina: és un treball en equip i entre tots hem aconseguit tirar endavant moltes iniciatives malgrat que si es vol millorar, sempre queden coses a fer. El meu desig és que els alumnes de tots els cursos puguin practicar el ioga amb bons tallers com una assignatura més.

Quina ha estat la vostra experiència com a representant de les famílies a l’escola dels vostres fills? Deu ser molta la responsabilitat, no?

J: Doncs sí. És molta la responsabilitat. Perquè al Consell es decideixen moltes coses sobre l’educació dels nostres fills i filles i tots els pares i mares del Consell hem de pensar en global, en el millor per a tots els nens i nenes i per a les famílies. I a vegades és complicat, molt complicat. Per això, torno a insistir que l’AFA i els pares i les mares del Consell escolar hem d’estar ben comunicats. Com que aquest càrrec comporta molta responsabilitat, no ens podem permetre anar pel nostre compte.

P: La meva experiència ha estat molt positiva. És molt enriquidor conèixer com funciona l’escola i poder donar la teva opinió. Al mateix temps, la representació dels pares requereix molta responsabilitat i s’ha d’intentar ser imparcial i conciliador i al mateix temps s’ha de ser molt empàtic per entendre totes les postures que, sovint, són oposades.

Per què creieu que és important que les famílies s’impliquin en la presa de decisions de l’escola dels seus fills?

J: Perquè estem en una escola pública. I és fonamental la implicació dels pares i les mares per poder opinar i que escoltin les nostres propostes i les nostres idees.

P: La comunicació entre l’escola i les famílies és clau. La implicació de les famílies al Consell representen la veu dels pares i les mares a l’escola. És un altra visió que l’escola ha de tenir en compte.

Quin consell donaríeu als nous candidats?

J: Que tinguin molta energia i ganes de participar, i que tinguin una visió global per captar les necessitats i demandes dels pares i les mares.

P: Molta capacitat d’involucrar-se, bona preparació de les reunions i molt bona comunicació amb la Junta de l’AFA per poder transmetre el que demanen les famílies.

Tens pensat tornar-t’hi a presentar?

J: Sí. Sí.

P: Jo no. Crec que ara hi ha persones amb més energia. Jo ja he acabat la meva etapa.

 

És important que tots els pares i mares que estigueu interessats a participar de manera activa en la presa de decisions de l’escola, us animeu a presentar-vos-hi com a candidats/tes. Les famílies disposen de sis representants al Consell escolar. Un dels representants pertany a la Junta de l’AFA i aquesta persona és el Jaume Gómez i els altres cincs són escollits pels pares i les mares de l’escola.  El càrrec és de quatre anys, però cada dos anys, com passa ara, es fa una votació per elegir la meitat dels representants. Els membres del sector “família” que continuen a la nostra escola en el Consell són l’Esther Perez-Sangenis (mare de 4rt i 6è), el Xavier Carrascal (pare de 2n) i el Josep Maria Vilalta (pare de P4 i 3r).

Atenció candidats que representeu les famílies en el Consell escolar! Us informem que disposeu d’aquest blog per demanar el vot i presentar les vostres propostes per tal que les famílies coneguin quines són les iniciatives que us agradaria promoure des del Consell. Només cal que ens envieu un correu electrònic a l’adreça blogafadms@gmail.com i us explicarem com fer-ho.

El Consell escolar és l’únic òrgan col·lectiu de participació de tots els membres de la comunitat educativa. És l’espai on les famílies som representades. Ho hem d’aprofitar per intervenir en la gestió de l’educació dels nostres fills i filles. Per això, la participació de les famílies en la jornada electoral del 26 de novembre és especialment important. Poden votar tant el pare com la mare com els tutors de cada alumne, però només una vegada encara que tinguin més d’un fill a l’escola. Es pot donar el vot a tots els candidats que es vulguin, o només a un. L’horari de votació és durant l’horari d’entrada i de sortida a l’escola.
Us animem que hi participeu tots i totes!!

3 Comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

Subscriu-te al blog